پیمان پاک: پشتوانه دامی کشور به واسطه عرضه بیشتر دام و خصوصاً دامهای مولد به کشتارگاه دچار آسیب شد.
به گزارش فراتیتر، علیرضا پیمان پاک قائم مقام تجارت و تنظیم بازار وزیر جهاد کشاورزی ، سید احمد مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاو داران وعلی ابراهیمی رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی، با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنجشنبه 28 دی 1402 موضوع تنظیم بازار گوشت قرمز و مرغ را بررسی کردند.
مجری: در خبرها به نقل از قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی داشتیم که در آذر ماه میزان جوجه ریزی با افزایش حدود هشت میلیون قطعهای نسبت به ماه قبل آن به بیش از 145 میلیون قطعه رسیده که این هم موجب افزایش عرضه در بازار مرغ میشود. آقای پیمان پاک همچنین گفته واردات روزانه گوشت قرمز افزایش 100 تنی داشته است.
سؤال: از بازار گوشت گرم شروع کنیم. تا حدود دو ماه پیش قیمت شقه گوسفندی در میدان بهمن به حدود 380 هزار تومان هم رسیده بود به ازای هر کیلو، الآن شده حدود 500 هزار تومان، در گزارش هم بود، چیزی حدود 100 هزار تومان فراتر از قیمت جهانی، علت چیست و برای ثبات بازار چه تصمیماتی گرفته شده و چه کارهایی قرار است انجام شود؟
پیمان پاک؛ قائم مقام تجارت و تنظیم بازار وزیر جهاد کشاورزی: من یکی دو برنامه دیگر هم که خدمت شما بودیم توضیح دادم که به واسطه یکی دو سال خشکسالی پشت هم و همچنین افزایش هزینه دامدار به علت حذف ارز ترجیحی که بالأخره یک قانون بود و یک تکلیف بود برای دولت در سال گذشته، مقداری بحث حوزه دام سبک کشور لطمه خورد. بحث ذخیرههای تولید کشور، به نوعی میشود گفت؛ آن پشتوانه دامی کشور به واسطه عرضه بیشتر دام و خصوصاً دامهای مولد به کشتارگاه دچار آسیب شد. برنامهای که امسال تعریف کردیم یک برنامه...
سؤال: جمعیت دامی کشور چقدر شده و چقدر کاسته شده حدوداً؟
پیمان پاک: آن جمعیت دامی اعداد و ارقام مقداری در حوزه جهاد خصوصاً در حوزه دام سبک که حوزه پراکندهای است عددی نیست که بشود روی آن خیلی تأکید کرد. دوستان روی این بحث آمار و ارقام مثل حوزه مرغ و دام سنگین کار میکنند، اما نکته مهم اینجاست، سالانه 11 میلیون رأس دام سبک عرضه میشد در کشتارگاههای ما، در سال 1400 این عدد طبق آمار مرکز آمار میرسد به 16 میلیون و در سال 1401، هفده میلیون یعنی شما میانگین را بگیرید حدود 11 تا 12 میلیون اضافه دام عرضه شده در دو سال گذشته و این یعنی از آن ذخایر دامی ما کاسته شده است.
سؤال: امسال چه شده این؟
پیمان پاک: امسال به همان سطح سال 1399 دارد میرسد، یعنی تقریباً میانگین ماهانه 900 هزار رأس ما دام سبک را در کشتارگاه عرضه میکردیم، غیر از آذر و دی که من توضیح میدهم این عدد، عدد کاهشی بوده است. ما باید برنامه ریزی کنیم برای ترمیم تولید، زنجیرههای تولید و افزایش تولید. مهمترین فاکتور در افزایش و توسعه تولید، تأمین به موقع نهاده است. برنامهای که ما امسال داشتیم یک عرضه به موقع جویی انجام شد، واردات در کنار این که ما تولید خیلی خوبی داشتیم در حوزه جوی داخلی، بیش از 90 درصد افزایش واردات جو داشتیم، امسال نسبت به سال گذشته و این مسئله باعث شد که جو با قیمتی حدود سه تا چهار هزار تومان زیر قیمت مصوب در بازارگاه عرضه شود، یعنی اگر قیمت 11 هزار و 300 تومان بود، ما بین شش و 500 تا 8 هزار تومان عرضه جو را داشتیم.
سؤال: کی؟
پیمان پاک: از ابتدای سال تا الآن که خدمت شما هستیم. الآن هم ما حدود 400 هزار تن جوی مازاد در بازارگاه داریم، در کنارش 600 هزار تن ذخایر پشتیبانی امور دام، یعنی هیچ نگرانی بابت نهاده دامی نداریم.
سؤال: دو ماه پیش تا الآن افزایش قیمت حدود 120 هزار تومان پس به خاطر چیست؟
پیمان پاک: یک نکته که وجود دارد، این افزایش به عبارتی نهاده که جذابیت را برای تولید افزایش میداد، در کنار این که قیمتها هم مقداری جذاب شده بود، دامدار رغبت داشت برای این که دامش را نگه دارد. آذر ماه و دی ماه فصلی است طبق آن چیزی که معاونت دام، من تخصصم حوزه بازرگانی است، ولی دوستان معاونت دام اعلام میکنند، در این دو سه ماهه فرصتی است برای بحث زایش، پرواربندی و این یک نوید خوبی را به ما میدهد که دام عرضه نشد در کشتارگاهها و این دام رفت برای تولید، طبق آماری که مرکز آمار داده بیش از 25 درصد ما زایش و پرواربندی داشتیم در این سه ماه اخیرمان نسبت به سال گذشته. 25 درصد افزایش داشتیم، این یعنی در فصل بهار و ان شاء الله تابستان سال آینده ما 25 درصد افزایش عرضه گوشت داریم نسبت به امسال و این خودش تنظیم میکند و آثار مثبتی دارد برای کاهش قیمت. آن نکته که شما اشاره کردید تا تقریباً میشود گفت اواسط آذر ماه آن تثبیت قیمت به واسطه وارداتی که انجام میدادیم کنترل شده بود. این واردات را اشاره کنم، چون یک مقدار در فضای مجازی دوستان بعضاً حرفهای غیرکارشناسی میزنند، این واردات جمعاً پنج درصد کل تولید دام کشور نمیشود، اما به گونهای برنامه ریزی میکنیم که بتواند کنترل و تنظیم گری کند. ما طی یک ماه اخیر به دلیل این که بالأخره این گوشت از کشورهای مختلفی میآید، تعطیلات ژانویه و خصوصاً در شش ماه دوم سال ما به دلیل سرما از یک سری از کشورهای خاص، از نیمکره جنوبی میتوانیم این دام را تأمین کنیم و از حوزه اوراسیا ما به دلیل سرمای هوا و مشکلات به عبارتی لجستیکی کمتر میتوانیم دام وارد کنیم، تعطیلات ژانویه باعث شد که هم کشتارگاهها تعطیل بودند و هم بحث لجستیک هوایی دچار مشکل بوده، دلیل تعدد سفرهای تعطیلات ژانویه، این باعث شد که یک کاهش وارداتی داشته باشیم، این کاهش واردات در کنار مسأله عدم عرضه کشتارگاه باعث یک جهش قیمتی شد که از یکی دو هفته قبل که این افزایش واردات صورت گرفت شما شاهد بودید که هم قیمت تثبیت شد و هم در یک هفته گذشته یک عدد کوچک 20 هزار تومان هر کیلو دام زنده کاهش قیمت داشته، تقریباً 10 تا 20 هزار تومان هم گوشت گرم کاهش داشته و این قیمت نزولی است تا اسفند ماه؛ که از نیمه دوم اسفند آن عرضه داخلی مان افزایش بیشتری پیدا کند.
سؤال: قیمت تعادلی الآن شما میفرمایید چند است در گوشت قرمز؟
پیمان پاک: آن قیمت تعادلی که معاونت امور دام به ما داده، حدود 400 تا 420 هزار تومان است.
سؤال: برای شقه گوسفند؟
پیمان پاک: بله، ما این قیمت را طوری کنترل کنیم که دامدار هم برایش صرفه اقتصادی داشته باشد تولید، اگر ما قیمت تعادلی مان، قیمت درستی باشد، هم عرضه به موقع انجام میشود، هم عرضه زیاد میشود، این مشکلی که ما به واسطه کمبود دام در 9 اول امسال شاهد بودیم اتفاق نمیافتد.
سؤال: کی به این 400 تا 420 میرسید؟
پیمان پاک: این برنامهای که ما داریم برای بحث تولید داخل که ان شاء الله شکل بگیرد در کنار استمرار واردات، ان شاء الله پیش بینی میکنیم همین روند نزولی را میرویم جلو تا ان شاء الله اواخر سال و اوایل سال آینده ان شاء الله به آن بحث برسیم. تکمیل است و خیلی خودمان علاقه نداریم، بالأخره ما صمت بودیم آمدیم حوزه جهاد، ما در حوزه کالاهایی مثل مرغ و گوشت که ظرفیت تولید داخل داریم، کاهش واردات داشته باشیم، این ارز ما میتواند در حوزه زیرساخت و صنعت استفاده شود. این که ما هم تلاش میکنیم برای واردات برای تنظیم بازار، خودمان هم تمایل داریم با تولید داخل این جایگزین شود تا منابع ارزی کشور صرف زیرساخت و توسعه شود.
سؤال: این به آن قیمت تعادلی که رسید بالاشهر، پایین شهر که ندارد، همه جای شهر و کشور، به همین میزان 400 تا 420 هزار تومان عرضه میشود.
پیمان پاک: ما یک نکته جدی داریم، قیمت آن چیزی که شما تخصصی، خبرنگار تخصصی این حوزه هستید، یک بیس دارد روی لاشه، شما بر اساس لاشه میآیید تعریف میکنید، خود همین لاشه چندین قیمت دارد، ران؛ ران کم چربی داریم، ران...
سؤال: این لاشه را بالأخره همه جای شهر و همه جای کشور میشود با یک قیمت خریداری کرد؟
پیمان پاک: بله، مثلاً قطعات مختلف داشته باشد و به عبارتی جاهای مختلف، این نوسان بود که ما برای آن خبرنگار توضیح دادیم که قیمت، قطعات مختلف دارد و یک سری دوستان هم علاقه دارند در فضای مجازی سوء استفاده میکنند از این موضوع، ولی آن بحث ما، بیس قیمت لاشه است که ان شاء الله روی لاشه 420 هزار تومان ما بتوانیم به آن قیمت تعادلی برسیم. یک کار دیگر هم که ما کردیم برای این که واقعاً خیال هموطنان راحت باشد و بتوانیم به یک ثبات بازار برسیم، بحث افزایش عرضه گوشت منجمد است. به عبارتی؛ برزیلی است که این را ما تقریباً امسال با این که ما این کالا را بردیم تالار 2، اما سعی کردیم روی قیمت تعادلی 285 هزار تومان با عرضه زیاد این قیمت را کنترل کنیم.
سؤال: گوشت گوساله را میفرمایید؟
پیمان پاک: گوشت گوساله منجمد، این مسئله باعث میشود که مجموعههایی که مصارف زیادی دارند مثل مجموعههای پرمصرف مثل پادگان ها، مجموعههای دانشگاهی، بیمارستانی حتی بعضی رستورانها و اصناف از بازار گوشت گرم خارج شوند. این خروج آنها از بازار گوشت گرم کمک میکند به کنترل مصرف خانوار. برنامهای که ما ریختیم تا پایان سال 30 هزار تن گوشت منجمد برزیلی وارد میشود، الآن که خدمت شما هستم، هشت هزار تن گوشت در سردخانههای پشتیبانی امور دام است، دارد توزیع میشود، 15 هزار تن گوشت منجمد در گمرکات کشور است، آزمایش ها دارد انجام میشود برای ترخیص و 20 هزار تن هم در مسیر است. یعنی تا ماه مبارک رمضان بیش از 35 هزار تن گوشت منجمد برزیلی هم وارد بازار میشود؛ و این یک کمکی است برای کمک و آن کنترل بازار و ایجاد تعادل که در شب عید و ماه مبارک رمضان هم ما با کمبود دچار نباشیم.
سؤال: گوشت گرم گوسفندی چطور؟
پیمان پاک: گوشت گرم گوسفندی عرض کردم ما تقریباً برنامهای که داریم؛ گوشت گرم گوسفندی و گوساله مان، روزانه 200 تن برنامه ریزی کردیم به طور میانگین برای عرضه آن. دستوری که عرض کردم آقای معاون اول دادند و بانک مرکزی هم ارز آن را تأمین کرده است ما تلاش میکنیم به 300 تن برسد. این با تنوع مبادی صورت گرفته است. الآن که خدمت شما هستیم از هفت تا هشت کشور دنیا گوشت گرم وارد میشود؛ مغولستان، شرق اروپا، استرالیا، کنیا، ارمنستان، یک مقداری گرجستان و روسیه، الآن هم از این هفته با زحماتی که دوستان در دامپزشکی کشیدند برای اولین بار آفریقای جنوبی هم که به نوعی از نظر دامپزشکی شرایط بسیار خوبی دارد، با ایجاد کانالهای مالی و بحثهای تجاری ما از این هفته ان شاء الله گوشت گرم را از آفریقای جنوبی هم وارد میکنیم و آن سبدمان را افزایش میدهیم در واردات گوشت گرم.
سؤال: از پاکستان هم دام زنده وارد میشود؟
پیمان پاک: پاکستان؛ دام زنده است و به عبارتی گوشت گرم است، آن جا میآید قرنطینه میشود به صورت پیله وری میآید، کشتار میشود، آن جا مصرف ارزی ما نداریم، در ازای صادراتی که پیله وران میکنند ما روزانه آن جا هم عرضه گوشت گرم را داریم که الآن هم الحمدلله مشکلی نیست، یک سری دوستان هم نگران بودند، مرز بسته باشد، امروز هم هیچ مشکلی ندارد، روال برقرار است و ما همین مسیر را افزایش میدهیم و آن جا تأکید داریم، چون در ازای صادرات کالاهای پیله وری است، این افزایش کمک به معیشت مردم سیستان و بلوچستان هم میکند در عین حال که کنترل بازار را هم دارد. الآن گوشت گرمی که به صورت پیله وری میآید بدون مصرف ارز 28 هزار و 500 دارد به هفت تا هشت استان با قیمت وکیومی یعنی گوساله بدون استخوان و بدون خس دارد 350 هزار تومان عرضه میشود.
سؤال: گوشت لاشه گوسفندی چند، همان 280 هزار تومان عرضه میشود؟
پیمان پاک : گوشت گوسفندی لاشه 280 هزار تومان عرضه میشود به مردم.
سؤال: در تهران است یا؟
پیمان پاک: در تهران عرضه میشود، در استان یزد عرضه میشود، استان اصفهان است منتها اصفهان به دلیل حجم زیاد جمعیت و گسترده یک مقداری شاید کمتر دیده شود. در استان قم، البرز، زنجان، خراسان رضوی هم همین طور، ان شاء الله این حجم افزایش پیدا میکند و این عرضه را انجام میدهیم. یک نکته مهم اینجا وجود دارد، استان تهران خودش واردکننده دام است، ما روزانه 12 هزار رأس گوسفند باید بکشیم در استان تهران، وقتی این واردات به صورت منسجم اینجا عرضه میشود، این گوسفند پس میزند در استانها و باعث میشود خود استانهای تولید کننده دام هم یک تعادلی در دام زنده شان و در نتیجه در قیمت گوشتشان به وجود بیاید.
سوال: حالا در شهرهای مختلف، استانهای مختلف هم در واقع در مراکز خاص حالا مثلاً در تهران در در تره بار در فروشگاههای زنجیره ای؟
پیمان پاک: ببینید تأکید ما این است گوشت تنظیم بازاری در میادین تره بار و فروشگاه زنجیرهای که بارکد دارد و با آن کد نقش سامانه فروشگاهی قابل رصد است عرضه شود که خروج پیدا نکند و کمترین انحراف را داشته باشیم ما تأکید مان امسال همین بوده و الحمدالله خوب در ساعات مختلف شهروندان مراجعه کنند غیر از این دو سه هفته که مقداری اختلال به وجود آمده بود در تمام ساعات شبانه روز میتوانند این گوشت را به عبارتی استفاده بکنند و بخرند.
سوال: پس برای شب عید هم که نزدیک هست؟
پیمان پاک: بله ما برنامهریزی کردیم و حالا مهمترین فاکتور غیر از زحماتی که دوستان ما در بخش بازرگانی میکشند در لجستیک در مسائل تجاری و پشتوانههای بانکی اش الحمد الله بانک مرکزی ارز را کامل تا پایان فروردین تخصیص داده برای واردات این میزان گوشت گرم.
سوال: خوب برویم سراغ مرغ گرم اولاً نرخ مصوب الان بالاخره چند هستش ؟ ابتدای سال که گفته شد هفتاد و سه هزار تومان، الان نرخهای دیگری مطرح میشود این نرخ مصوب الان چند است؟
پیمان پاک: ببینید نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار روی هفتاد و سه هزار تومان هست، اما مسئلهای که وجود دارد همان نرخ مصوب برای اینکه واقعاً دستوری نباشد یعنی زیاد دستوری نباشد و به عبارتی آسیب نزند به تولید این نرخ جوری تعریف شد که گفتند اگر تا هفت درصد نرخ نهاده تغییر داشت این نرخ باید ثابت بماند اگر افزایش داشت متناسب با آن یک افزایشی را شاهد بودیم خوب ما شاهد بودیم که مثلاً امسال سویا به دلیل افزایش قیمتهای جهانی برای اینکه این عرضه فراوان باشد و کمبودی به وجود نیاید از شانزده هزار و سیصد تومان به بیست هزار و نهصد تومان افزایش پیدا کرد افزایش حجم جوجه ریزی باعث افزایش قیمت جوجه شد و الان آن نرخی که حالا ما رویش تأکید داریم دیگر نرخ میانگین هفتاد و هشت هزار تومان هست.
نرخ هفتاد و هشت هزار تومانی به نظر ما در وزارت جهاد نرخی است که مناسب هست و میتواند کمک کند به تولید البته یک اختلاف نظری با مجموعههای تولیدی داریم این هم از این نشات میگیرد که ما تأکیدمان و تلاش بنده و همکاران من در معاونت بازرگانی هم این است که ما به سمت زنجیره سازی برویم تا در زنجیره سازی ما موفق نشویم و سهم زنجیرههای تولید را به پنجاه درصد نرسانیم مثل تخم مرغ که الان نقش ویژهای دارد ما نمیتوانیم کنترل جدی روی بازار داشته باشیم انشاءالله با این زنجیرههای تولید میتواند واقعاً این نرخ هفتاد و هشت هزارتومان باشد.
شما توی این مدت چند ماه شاهد بودید عین نه ما، ما در میادین ترهبار تهران هفتاد و پنج هزار و ششصد تا هفتاد و شش هزار و پانصد عرضه مرغ داشتیم.
سوال: الان هفتاد و شش هزار و پانصد تومان است؟
پیمان پاک: بله این عرضه مرغ زیر هفتاد و هشت هزار تومان توسط زنجیرههایی صورت میگرفت که سود هم داشت برای پس اگر زنجیر سازی بشود سودآوری هم برقرار است.
سوال: آقای علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در دیگر استودیوی ما آقای ابراهیمی این قیمت هفتاد و هشت هزار تومان تعادلی هست به نظرتان؟
ابراهیمی: یکی از مشکلاتی که در واقع صنعت طیور دارد حتی از دید من کل حوزه اقتصاد در کشور همین اصرار بر قیمتهای مصوب و قیمت دستوری هست قیمت دستوری اساساً برنامهریزی را برای تولید دچار مشکل میکند به لحاظ اینکه ما مؤلفههایی که برای تولید داریم هیچ کدام زمانی ثابت نبوده که بخواهیم در در واقع بگوییم در مدت درازی روی یک قیمتی مثلاً در واقع اصرار بکنیم و به عنوان قیمت مصوب.
سوال: در زمان حال قیمتی دارید؟
ابراهیمی:با قیمتهایی که الان در واقع چه جوجه یکروزه چه در واقع نهادههای مورد مصرف البته ذرت قیمتش نوسانی نداشته ولی همینجوری که جناب آقای دکتر فرمودند سویا از شانزده هزار تومان تا بیست هزار و نهصد تومان در بندر تا وقتی که میرسد درب مرغداری خیلی بیش از این میشود خوب ما تصورمان این است که مرغ آماده مصرف نمیتوانسته قیمتش ثابت باشد و از دید من در واقع قیمت هفتاد و هشت هزار تومان به تولید آسیب میزند و در واقع تولیدکننده کننده نمیتواند دوام بیاورد.
سوال: چه قدر باشد مناسب است به نظرتان؟
ابراهیمی: قیمت مرغ در فروشگاهها را، چون ما همین جوری که شما فرمودید پرورشدهندگان مرغ گوشتی ما اعتقاد داریم که در واقع قیمت مرغ زنده درب مرغداری حدود شصت و چهار هزار تومان باید باشد.
سوال: در واقع مرغ گرمش چه قدر است؟
ابراهیمی: خوب مرغ گرمش با این حساب حولوحوش هشتاد و پنج تومان هشتاد و شش تومان باید باشد که این محاسباتش مقداری در واقع در حوزه کشتارگاه.
سوال: الان که همین قیمتها هستش؟ اگر تولید زیاد شود قاعدتا قیمتها میآید پایین؟
ابراهیمی: خوب اشاره فرمودید آذرماه ما حدود صدو چهل و پنج میلیون، دیماه با در واقع آمار شنبه حتماً سه چهار میلیون از این یعنی امکان دارد به صد و پنجاه میلیون قطعه هم برسد و پیشبینی برای بهمن ماه خدمت شما عرض شود که در واقع همین مقدار است.
سوال:یعنی تا پایان سال برای جوجه ریزی مشکلی نداریم؟
ابراهیمی: اصلاً برنامهریزی که صورت گرفته خوشبختانه در واقع آن حمایتهایی که باید صورت میگرفت و از طرفی تلاشی که تولیدکنندگان دارند میکنند خوب میشود گفت که ما تا پایان سال در واقع ظرفیت جوجهریزی مان طوری دارد رقم میخورد که تا حالا سابقه نداشته یعنی اساساً ما تا به الان سابقه نزدیک به صد و پنجاه میلیون قطعه جوجهریزی را نداشتیم.
سوال: مصرف داخل چه قدر است؟ خوب یعنی چقدر جوجهریزی شود آن مصرف داخل کامل پوشش داده میشود؟
ابراهیمی:یک زمانی در واقع یک چیزی حدود صد و بیست میلیون قطعه هم جواب کشور را میداد ولی با توجه به قیمت گوشت قرمز که بیشتر تمایل پیدا شده به سمت گوشت مرغ این به عنوان جایگزین تغییر کرده ما تصورمان این است که مثلاً یک نفر که میرود بازار و وقتی که میبیند گوشت کیلویی پانصد هزار تومان است خوب میبیند که مثلاً شش کیلو میتواند یعنی به ازای یک کیلو گوشت قرمز شش کیلو گوشت مرغ بخرد خوب این روی مصرف خیلی تاثیر گذاشته.
سوال: الان به نظرتان مصرف داخل چه قدر است؟
ابراهیمی: الان به نظر من خدمت شما عرض شود که ماهی دویست و سی چهل هزار تن دارد مصرف میشود.
سوال: جوجه ریزی باید چه قدر باشد که مصرف داخل را پوشش دهد؟
ابراهیمی: جوجه ریزی که الان صورت گرفته تقریباً میشود گفت که چیزی حدود صد و بیست و پنج تا صد و سی میلیون.
سوال: خوب بالاخره مصرف داخل الان چه قدر است؟
ابراهیمی: در واقع مرغ آماده کشتار را تامین میکند که این از دید ما دیگر دارد یواش یواش بر مصرف غلبه میکند یعنی همین قیمت مرغی که در واحدهای مرغداری ما داریم کاهش قیمتی که الان شروع شده نشان میدهد که تولید بر مصرف دارد غلبه میکند.
سوال: میگویند که نمیصرفد این هفتاد و هشت هزار تومان؟
پیمان پاک: ببینید خدمت شما عرض کردم ما حالا خوب واقعاً گسترهای بزرگی را داریم در حوزه تولید مرغ مان ما از واحدهای کوچک داریم واحدهایی که واقعاً شاید نقدینگی نداشته باشند برای تامین نهاده شان برای همین تامین به عبارتی خدمت شما عرض کنم جوجه هایشان، برای لجستیک شان، برای عرضه شان، اما آن زنجیرهها واحدهای بزرگ را نمیگویم واحد بزرگ شما کنار بگذارید آن ضروری هست، اما ما با زنجیره سازی با واحدهای خردمان میتوانیم مشکل را از بین ببریم واحدهای بزرگ ما زنجیرههای ما هفتاد و هشت هزار تومان که هیچی هفتاد و پنج هزار تومان هم برایشان سودآوری دارد و جذابیت دارد الان ما تقریباً عرض کردم بیست و پنج درصد زنجیره است این باید به پنجاه درصد برسد و ما ان شاءالله خواهیم رساند تو پنج شش ماه آینده منتها نکتهای که وجود دارد ببینید اینجا حالا دوستان هم محاسبه میکنند.
سوال: یعنی زمینه سازی چطور میشود یعنی مرغ داران خرد چطور میشوند؟
پیمان پاک: ما برای اولین بار تجربه خوب را در بحث تامین مالی زنجیرهای اس سی آف آوردیم پیاده کردیم در زنجیره و انشاءالله این ماه عملی میشود این تامین مالی زنجیرهای در کنار مسائل لجستیک، بحث تامین نهاده اش، بحث دولت تسهیلاتی که داده میشود اینها باعث میشود راندمان و بهرهوری افزایش یابد در زنجیز نجیرههای واقعی و در نتیجه قیمت نهایی مرغ کاهش پیدا بکند قیمت تمام شده.
ما کاری که در وزارت جهاد سراغش باید برویم این هست که قیمت نهادهها و قیمت تولید را بیاوریم پایین نه اینکه قیمت را افزایش بدهیم به بهانه اینکه بالاخره تولیدکننده باید سود بکند خوب اونجا مصرفکننده زیان میکند وظیفه ما کنترل هزینههای تولید است کاری که الان ما انجام دادیم خود آقای ابراهیمی هم میدانند امروز به دلیل اینکه نهادهها الحمدالله با تلاش و همکاری بچههای ما در معاونت بازرگانی و بانک مرکزی پایان فروردین با ما نهادهایمان تامینشده است ارز آن پرداخت شده ما الان یک میلیون و سیصد هزار تن ذرت داریم روی بازار گاه مشتری ندارد، واردکنندگان دارند سه ماه و چهار ماه ذرت را میفروشند ذرت یازده هزار و سیصدی دارد امروز بین هشت هزار و پانصد تا نه هزار تومان فروش میرود خوب این سه هزار تومان کاهش خودش را در به عبارتی قیمت تمام شده نشان میدهد در کنجاله هم همینطور انشاءالله ما در حوزه به عبارتی حالا جوجه یکروزه هم چالشهایی داریم با انجمن انشاءالله بتوانیم درواقع آن را حل کنیم.
سوال: خوب این قیمت 75 هزار تومان؟
پیمان پاک: نه پایینتر آمده.
سوال: نه واقعا این نیست؟
پیمان پاک: ما امروز یک و هزار و ششصد تن واردات مرغ داشتیم الان آقای ابراهیم میتوانند بگویند مرغ به عبارتی حالا زنده را روی پنجاه و هفت هزار تومان رسیده و حالا البته باید کمک کنیم که این کاهش پیداکند.
سوال: کی مصوب میشود؟
پیمان پاک: نرخ مصوب هفتاد و هشت هزار تومان همونجور که من خدمت شما عرض کردم با افزایش عرضهای که صورت میگیرد در یکی دو هفته آتی به آن نرخ هفتاد و هشت هزار تومان میرسیم، ولی بههرحال باید کمک کنیم که تولیدکننده هم آسیب نبیند و دوباره نوسانی نباشد و لذا با آن اشارهای که کردند آقای ابراهیمی که ما آذرماه صد و چهل و پنج میلیون جوجهریزی داشتیم دی ماه حتماً صد و پنجاه میلیون عدد و عرض کردم ما تا دو هفته آینده انشاءالله به هفتاد و هشت هزار تومان میرسیم.
سوال: ارتباط ما با آقای سید احمد مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاو داران برقرار است آقای مقدسی با توجه به صحبتهایی که انجام شد وضعیت عرضه نهادهها بهبود پیدا کرده الان شرایط دام سنگین به چه ترتیب هست ؟
مقدسی: در رابطه بامسئله نهاده هاخیلی خوب شده، کنجاله سویا به وفور در بازار و ذرت همه اینها هست. الحمد الله وضعیت تولیددام سنگین ما در واقع میتوانم بگوییم خوب است مشکلی نداریم و من فقط متاسفم بگویم که چرا با این وضعیت تولید خوبی که ما داریم چرا همه هم و غم مان را گذاشتیم برای واردات این صحبتهایی که آقای پیمان پاک کردند اگر یک درصد این باشد که هدف این باشد که گوشت از بازار داخل تامین شود قطعا ما نیاز به واردات نداریم همین الان به خود ایشان هم سه چهار ماه پیش گفتم متاسفانه واردات گوشت را الان متاسفانه با ارز ترجیحی 28 و 500 دارند انجام میدهند این میشود به نوعی جنگ با تولید داخلی.
خود ایشان چه قدر تلاش کردند که مشکل نهاده را برطرف کردند این روند خوبی را دارد طی میکند چرا میرویم به سراغ واردات خواهشم این هست که دولت محترم کمک کند همه هم وغمش را بگذارد روی تامین گوشت از منابع داخل.
سوال: آقای پیمان پاک این صحبت همیشه هست؟
پیمان پاک: آقای مقدسی اشاره کردند ما برای اولین بار هیچ مشکلی برای تامین نهادهها نداریم شما خودتان پارسال پیرارسال گزارش تهیه میکردید صد کشتی صد و بیست کشتی معطل در لنگرگاه بود برای دریافت ارز بعضی از کشتیهای ما ده ماه تا چهارده ماه معطل بودند وقتی کنجاله تخلیه میشد خاکستر بود امروز کشتیهای ما صف کشیده اند برای تخلیه ترخیص، چون ارزشان زودتر پرداخت شده و ما هیچ کشتی ای نداریم که واقعاً بالاتر از دو سه ماه معطل مانده باشد و تا پایان فروردینماه نهادههای ما کامل تامین شده ارز آن پرداخت شده، ببینید یکی از مهمترین دلایلی که این اطمینان خاطر وجود دارد و دو بخش تولیدی ما رضایت خاطر دارند آن تنوع موادی است که ما سالها حرف میزدیم و امروز عملی شده ما بخش عمدهای از کنجاله مان را امروز تو این سه چهار ماه داریم از هند میآوریم از ترکیه داریم میآوریم در کنارش از برزیل هم دارد تامین میشود.
سوال: سوال این است که این ارز ترجیحی صرف تولید داخل شود؟
پیمان پاک:ببینید ما الان کلاً شما آمار بگیرید هفت میلیارد تا هشت میلیارد دلار صرف واردات نهاده کردیم جمعاً دویست میلیون دلار وارد صرف واردات گوشت پس ببینید.
سوال:یعنی میفرمایید آن نهاده برای حمایت از تولید داخل است؟
پیمان پاک: بحث نهاده است یعنی واقعاً اصلاً آمار قابل مقایسه نیست این نکته، ببینید این واردات گوشت ما اگر نبود واقعاًمتخصصان امر تایید میکنند حالا در حوزه گوساله نه، اما در حوزه گوسفند ببینید اگر واردات گوشت را ما از فصل گرم شروع کردیم چرا شروع کردیم، چون قبل از رسیدن به این فصل زایش و جفتگیری و فصل به عبارتی تولید قیمت اگر افزایش پیدا میکرد همان میشود که الان آمده و تولید دارد انجام میدهد خودش میرفت کشتار پس یک جایی مدیریت واردات کمک میکند به تولید.