کارشناس داوری فوتبال ایران گفت که کمیته داوران فدراسیون توجهی به الزامات فیفا ندارد و نوع نگاه AFC به نفرات ایرانی مثبت نیست.
به گزارش فراتیتر، علیرضا یزدانی با اشاره به تلاش خداداد افشاریان برای بازگشت پسرش به فهرست داوران به گفت: در ماده 13 آییننامه فیفا ذکر شده که اگر امتیازی در نظر میگیرید برای همه در نظر بگیرید. وقتی به آمار نگاه میکنیم، میبینیم که در 17 هفته لیگ دسته اول، پوریا افشاریان همراه 4 داور دیگر 5 قضاوت داشتند که کم بوده است.
وی ادامه داد: در استانداردهای بینالمللی این رقم 3 برابر است و در واقع باید تا الان 13 تا 15 قضاوت از پسر افشاریان در لیگ میدیدیم. این نشان میدهد که سیستم چیدمان را نوبتی انجام میدهیم. اگر اشتباه نکنم پوریا افشاریان در سال 97 در لیگ نونهالان قضاوت میکرد و چگونه است که در این سالها به لیگ برتر رسیده است؟ اگر شرایط داوران جام ملتهای آسیا را بررسی کنیم، میبینیم که آنها بالای 55 تا 60 قضاوت بینالمللی را داشتهاند. بنیادیفر و کمکهایش ایلدروم و قاسمی، که اولین قضاوتشان را در بازی عمان و تایلند خواهند داشت، 4 یا 5 قضاوت در نیم فصل داشتند که خیلی پایین است.
یزدانی عنوان کرد: همیشه در جام ملتها در داوری با قدرت حاضر بودیم و یک یا دو تیم داوری داشتهایم، ولی الان شرایط که تیم داوریمان را با داوران ژاپنی و استرالیایی مقایسه میکنیم میبینیم آنها در لیگهای خودشان حدود 10 تا 12 بار در لیگشان قضاوت کردهاند. سطح فنی داوری ما رو به افول بوده و این برای فوتبال ما مضر است.
این کارشناس داوری گفت: کارنامه داوری ایران با ریاست خداداد افشاریان در کمیته داوران در جام ملتها مشخص شده است. داوران اماراتی، ژاپنی، استرالیایی و ... را میبینیم که چه شرایطی دارند و در جام ملتها قضاوت میکنند. این موضوع نشان میدهد که AFC داوری فوتبال ما را بررسی کرده و مشخص است که داوری ما هنوز به آن سطح بالای قضاوت نرسیده و در واقع ما در آسیا وجهه مثبتی از نظر فنی داوری نداریم.
یزدانی یادآور شد: کمیته داوران فیفا آییننامهای را از سال 2010 برای انجمنهای عضو فرستاد و نقش اعضای زیرمجموعه را ترسیم کرد. این اساسنامه را اصلاً در نظر نگرفتیم و فکر میکنم 10 تا 15 درصد از این آییننامه اجرا کردهایم. کمیته داوران فیفا از همان ابتدا اعلام کرد که این مقررات برای سازمانهای داوری عضو است و به نیت کمک به فدراسیونها انجام میشود. فیفا مادههای مختلف را درباره داوری دارد.
وی اضافه کرد: در ماده 4 درباره چینش داوری توضیحاتی داده که از ابتدای هر فصل باید صورت بگیرد و ساختار کاری داوران طبقهبندی شده که کمیته داوران ایران توجهی به آن نداشته است. خداداد افشاریان به عنوان رئیس کمیته داوران در حال حاضر رئیس هیئت فوتبال استان کهکیلویه است که این کار یک نوع وابستگی به فوتبال است. در حالی که در ماده 4 فیفا این موضوع ذکر شده که رئیس کمیته داوران نباید هیچگونه ارتباط سازمانی و وابستگی به فوتبال داشته باشد و این ماده هم در کمیته داوران در نظر گرفته نشده و خلاف قوانین است.
یزدانی با اشاره به الزاماتی که از سوی فیفا در ماده 10 آورده شده و کمیته داوران باید این الزامات را انجام دهد، به تسنیم گفت: فیفا مواردی را برای اعضای خود مطرح کرده و میگوید اساس توسعه داوری چیدمان داوران است. آزمون آمادگی جسمانی، آزمونهای فنی و مباحث پزشکی 3 نکته اساسی است اما کمیته داوران آزمونهای فنی و جسمانی را سطحی انجام میدهد و مباحث پزشکی را هم لحاظ نمیکند. کمیته داوران بحث چیدمان داوری را هم به درستی انجام نمیدهد و میبینیم اشتباهات داوری صورت گرفته و تیمها متضرر شدند.
وی خاطرنشان کرد: در نیمفصل اشتباهات داوری زیادی داشتیم، مدیریت فدراسیون فوتبال باید نگرش جدیدی داشته باشد و در سیستم آموزشی و مدیریت داوری مباحث جدیدی را بیاورد و در کمیته داوران تجدیدنظر شود. اعضای کمیته داوران نفراتی هستند که آزمون و خطا شدهاند و باید بگویم مسیر ما رو به پیشرفت نیست و در مبحث توسعه داوری روبه افت هستیم.
یزدانی اظهار داشت: تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال در خصوص اشتباهات داوری، یک مبحث 8 مادهای گذاشت که اجرای آن هم ضعیف بود. چیدمان داوران باید برعهده دپارتمان داوری باشد در حالی که این کار را به افشاریان سپردند و تا پایان نیمفصل اول هم این اشتباه ادامه داشت. کیفیت داوری ما پایین آمده چون داوران و کمک داوران ما بازیهای کمتری را قضاوت میکنند، همانطور که گفتم تیم داوری ما که در جام ملتهای آسیا حضور دارد با 4-5 قضاوت در قطر حضور پیدا کردهاند که آمار پایینی است.
یزدانی گفت: در فیفا بحث صغرسن منسوخ شده و افشاریان به این مورد هم توجهی نکرده است. اینکه برخی از داوران ما که 45 سال دارند ولی با صغرسن با 40 سال سن در حال قضاوت هستند یک نکته منفی است. پسر او هم صغر سن دارد، این موارد منفی به داوری فوتبال ما لطمه میزند. رئیس کمیته داوران مواردی را برای انتخابهای خودش مدنظر قرار دهد تا داوری ما در مسیر پیشرفت قرار بگیرد. هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال نیز باید از تصمیمات درست حمایت کند.