۱۷۷
دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۱
تعداد بازدید : ۶۱۳
اجتماعی بهداشت

تیتر یک خبر ویژه

آلودگی هوا و بالا رفتن سطح سرب و مواد آلاینده آثار مخرب و محرک به شدت افزایش می‌یابد و عوارضی از جمله: حساسیت‌های و التهاب‌های شدید، شکنندگی مو‌ها و اگزمای پوستی به وجود می‌آید.

به گزارش روی‌تیتر، دکتر محمدعلی نیلفروش زاده با بیان اینکه آلودگی هوا واقعیت دنیای ماشینی و صنعتی است که می‌تواند بر ارگان‌های مختلف بدن آثار مخرب و زیانباری ایجاد کند، گفت: پوست اولین و گسترده‌ترین سد دفاعی بدن در برابر آلاینده‌های زیست محیطی، دود، ذرات معلق و مواد شیمیایی موجود در هوا محسوب می‌شود که اثرات مستقیم و غیرمستقیم، کوتاه مدت و دراز مدت مخربی را طی سال‌های زندگی متحمل می‌شود.

بنابر اعلام روابط عمومی انجمن متخصصان پوست ایران، ریزش غیر طبیعی مو، گودی و کبودی اطراف چشم، ضایعات و برخی بدخیمی‌های پوستی را بخشی از عوارض بلند مدت آلودگی هوا بر بدن دانست و گفت: شستشوی مکرر دست و صورت، استحمام روزانه با شامپوهای معمولی و اجتناب از حضور در هوای آلوده اقدامی ضروری است.

دانشمندان ابراز نگرانی کرده‌اند: آلودگی هوا می‌تواند با کاهش‌دادن سطح پروتئین‌های ضروری برای رشد مو منجر به طاس‌شدن افراد شود.

محققان دانشگاهی که در این تحقیق مشارکت داشته‌اند پیشنهاد می‌دهند اگر افراد می‌خواهند جلوی ریزش مو‌های خود را بگیرند، باید اوقات کمتری را در محیط‌های سرباز ورزش کنند.
این پژوهش روی یک نوع آلاینده خاص به نام ذرات معلق (PM)، که از اگزوز خودرو‌ها و وسایل گرمازای خانگی و صنعتی متصاعد می‌شود، متمرکز بوده است. ذرات معلق به مجموعه‌ای از بیماری‌ها و مشکلات مربوط به سلامتی از‌جمله آسم و بیماری‌های قلبی و ریوی نسبت داده شده است.
اما با‌اینکه مواد آرایشی و بهداشتی بسیاری برای خلاص‌شدن از شر آلودگی‌های پوستی در دسترس است، هنوز شواهدی که نشان دهد این ذرات روی سلامت پوست تأثیر می‌گذارند بسیار اندک است. اگر در فضای باز ورزش می‌کنید، تلاش کنید در مناطقی این کار را انجام دهید که آلودگی کمتر است و از ایستادن طولانی‌مدت در خیابان‌ها خودداری کنید. این پژوهش توسط مرکز تحقیقات علوم آینده در کره‌جنوبی انجام شده است.

مطالعات جدید ثابت کرده است، علاوه بر اشعه ماورای بنفش، مواجهه مزمن‌ با آلاینده‌های محیطی، دود و گازهای سمی موجود در هوای کلانشهرها و جوامع صنعتی می‌تواند نقش مهمی در ایجاد و تشدید لک‌های پوستی روی گونه‌ها و پیشانی داشته باشد.

از دیرباز نتایج کوتاه‌مدت و بلندمدت مواجهه با عوامل شیمیایی بر سلامت عمومی بدن کاملا مشخص شده و مطالعه‌ها نشان داده است، باعث ایجاد یا تشدید بیماری قلبی عروقی، ریوی، آسم، تنگی‌نفس و بیماری‌های انسدادی مزمن ریه، عفونت‌های ریوی و سرطان ریه می‌شود، اما این عوامل می‌توانند لطمه‌ بسیاری به ساختار و ظاهر پوست نیز بزنند. یکی از عوارض‌ پوستی که در مواجهه با آلودگی هوا تشدید می شود، لک های آفتابی است .

لک‌های آفتابی، لک‌های پوستی قهوه‌ای تیره هستند که بتدریج با افزایش سن در نواحی در معرض آفتاب پوست مثل صورت، شانه‌ها و پشت دست‌ها ایجاد می‌شوند. هر چه سن بالاتر می‌رود، این لک‌ها بیشتر می‌شود.

آلودگی هوا و پوست پیر و پرجوش

پیری درونزاد پوست به علت افزایش سن در افراد ایجاد می‌شود و پوست را رنگ‌پریده و خشک و دچار چروک‌های ظریف می‌کند، اما نکته مهم‌تر، پیری زودرس و یا پیری برونزاد پوست است. تا قبل از این، دو عامل را در ایجاد پیری زودرس پوست دخیل می‌دانستند؛ مواجهه با نور آفتاب و دود سیگار، اما مطالعه‌های اخیر نشان داده‌ است، آلودگی هوا هم عامل بسیار مهمی در پیری زودرس پوست به شمار می‌رود. این سه عامل، تاثیر سوء همدیگر را تشدید می‌کنند و باعث بروز چروک‌های خشن و تغییر رنگدانه‌های پوست می‌شوند. البته تاثیر این عوامل روی افراد و نژادهای مختلف تفاوت دارد، زیرا پوست برخی افراد به این عوامل حساس‌تر است. علاوه بر این، نتایج‌ مطالعه‌های جدید نشان می‌دهد، آلاینده‌های هوا باعث افزایش ترشح سبوم یا چربی پوست و کاهش سطح ویتامین E می‌شود که تاثیر منفی آن، ایجاد یا تشدید جوش است. نباید بی‌رویه از لوازم آرایشی مخصوصا انواع نامرغوب آن استفاده کرد، چونآنها مواد شیمیایی دارند که همراه با مواد مضر هوا، سلامت پوست را به خطر می‌اندازند.

بیماری‌های پوستی در هوای آلوده تشدید می‌شوند؟

پوست سه عملکرد عمده دارد؛

  1. اول سد فیزیکی است و لایه شاخی روی آن مانع نفوذ عوامل مضر و دفع بی‌رویه آب و نمک از طریق پوست می‌شود.
  2. دوم به علت وجود مجموعه‌های پیچیده‌‌ای متشکل از مواد شیمیایی، مانند یک سد شیمیایی در برابر نفوذ عوامل مضر محیطی و مواد حساسیت‌زا عمل می‌کند.
  3. سوم پوست سدی ایمونولوژیک است، چون اجزای مختلفی از سیستم ایمنی ذاتی مثل سیتوکین‌ها در آن وجود دارند و به عنوان یک سد ایمنی عمل می‌کنند.

آسیب این عملکردهای پوست بر اثر آلاینده‌های محیطی، می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید طیف وسیعی از اختلالات پوستی، قرمزی، ورم یا ادم، کهیر، راش‌ها و بثورات پوستی، اگزمای تماسی، اگزمای سرشتی، بیماری صدف و حتی عفونی شدن ضایعه‌های قبلی پوست شود.

نتایج مطالعه‌های قبلی نشان داده است مواجهه با آلاینده‌های محیطی، در پوست التهاب ایجاد می‌کند و سلول‌های التهابی در آن محل به وجود می‌آید و در صورت طولانی شدن تماس با آلاینده‌ها، این واکنش‌ سلول‌های التهابی در پوست تشدید می‌شود که می‌تواند به صورت یک چرخه معیوب، مشکل‌ بیماران را تشدید کند.

آلودگی هوا و پوست و سرطان پوست

آلاینده‌های محیطی با مکانیسم‌های متعدد می‌توانند باعث ابتلا و یا تشدید سرطان پوست شوند.

آلاینده‌های هوا باعث تخریب لایه ازن می‌شوند و نتایج مطالعه‌ها نشان می‌دهد، هر یک درصد کاهش قطر لایه ازن، ۲ درصد تابش اشعه ماورای بنفش نوع B را افزایش می‌دهد. در اثر این افزایش ۲ درصدی، ایجاد سرطان‌های پوستی را خواهیم داشت. از سوی دیگر، تماس مستقیم پوست با مواد مضر می‌تواند باعث ابتلا به سرطان‌های مختلف شود.

دبیر انجمن متخصصین پوست ایران، کاهش مصرف مواد آرایشی و عطر در روزهای آلوده سال، استفاده از دستکش‌های نخی سفید، همچنین شوینده‌های غیرصابونی (سیندت بار - متناسب با اسیدیته پوست)، کرم های مرطوب کننده و ضد آفتاب مناسب را نیز بسیار مهم دانست و گفت: این روزها در هنگام تماس با کودکان که حساس‌تر هستند باید بیشتر دقت کرد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر: